Största spelen inom e-sport

Från att för 10-20 år sedan varit något som många såg ner på är e-sport numera ett globalt fenomen som vinner allt större erkännande. Vad gäller tittarsiffror är e-sporten nästan i paritet med de allra största sporterna som fotboll, tennis och basket. Dessutom har e-sporten prispengar som ligger i paritet med andra stora sporter.

En annan förklaring till att e-sporten vuxit sig stark är förstås att det finns så många olika spel, grenar och turneringar. Men, vilka är egentligen de allra största spelen inom e-sport?

CS:GO

CS:GO, eller Counter Strike: Global Offensive som är det fullständiga namnet, har ända sedan spelet släpptes år 2012 varit ett av de främsta spelen inom e-sporten. Premissen för spelet som ingår i den genre som kallas för first-person-shooter, FPS, är enkel. Två lag med fem spelare i varje lag möter varandra där ena laget är terrorister medan de andra är kontraterrorister. För terroristerna gäller det att plantera en bomb och försöka överleva tills denna sprängs. För kontraterroristerna gäller det att eliminera terroristerna eller diffusera bomben.

CS:GO som e-sport är en global industri. De största turneringarna är de så kallade Major Championships som avgörs ett par gånger per år. Den senaste majorn, Intel Extreme Masters Season XIII, ägde rum i polska Katowice februari-mars tidigare år. Vann gjorde danska Astralis, som utöver äran även kammade hem en prischeck på en miljon dollar.

Dota 2

Dota 2 är tillsammans med CS:GO det kanske allra största spelet inom e-sporten. Spelet, som släpptes 2012, ingår i genren Multiplayer Online Battle Arena, MOBA, och precis som i CS:GO är det två lag som kämpar mot varandra på en karta som alltid är densamma. Målet är att förstöra motståndarlagets bas och inta deras torn.

Inom e-sport är Dota 2 kanske det allra största spelet av alla. Förutom stora majortävlingar har Dota 2 även ett inofficiellt världsmästerskap i form av The International, som äger rum i augusti varje år. Turneringen är den mest pengastinna inom e-sporten med en prispott på över 30 miljoner dollar, vilket motsvarar över 250 miljoner svenska kronor.

League of Legends

League of Legends ingår precis som Dota 2 i MOBA-genren. Även i League of Legends kämpar två lag om att förstöra motståndarens bas. Dock finns det i League of Legends flera olika kartor att välja mellan. Samtidigt finns det också olika spelklasser och olika spellägen.

Den största turneringen i League of Legends är League of Legends World Championship som avgörs varje höst under en månads tid. Under sommaren pågår kvalificeringsturneringar där tre lag från varje kontinent till slut går till LoL World Championship. Som regel är världsmästerskapen påkostade event med uppträdanden av stora artister och dylikt. Finalen i LoL World Championship lockar också en hel del tittare. 2018 års final sågs nämligen av närmare 100 miljoner människor världen över.

admin

admin